Bangkoki taksod

March 7, 2017

 Enne Bangkoki saabumist uurisin välja, et ainus võimalus lennujaamast hostelisse saada on taksoga. See, et lennujaama taksod on terve linna kõige kallimad on vana uudis. Seega mõtlesin siis hirmuga, et palju raha ma välja köhima pean. Kui selgus, et hostel on lennujaamast 23km kaugusel, siis hirm kasvas. Külm ja toores hirm. 

Saan passi kõik vajalikud templid ning saan immigratsioonist välja. Kähku käin läbi pangaautomaadi juurest ning asun siis taksot otsima. Don Muangi lennujaamas juhatavad sildid kohe taksodeni. Pean asuma järjekorda, et mulle takso määrataks. Hirm kasvab. 23 kilomeetrit ja lennujaamast võetud takso...

Järjekord jõuab minuni, näitan laua taga istuvale naisterahvale telefonist hosteli aadressi. Ta täidab paberilipiku, ulatab selle mulle ja suunab mu õige takso juurde. Taksojuhil läheb veidi aega, et aru saada kuhu minema peab, aga peagi asume teele. Sõidualustustasu on 35  bathi ehk veidi alla euro. Algus on hea. 

Sõidu ajal uurin lennujaamast saadud paberilipikut. Juhul kui taksojuht midagi ära fuckib on mul võimalus esitada kaebus. Paberil on kirjas taksojuhi nimi ja kood, tagaküljel erinevad lahtrid (taksojuht küsis rohkem raha, ei viinud sihtpunkti jne). See loob mingisugusegi kindlustunde.

Oleme mõnda aega juba sõitnud, jälgin pidevalt taksomeetrit. Numbrid muutkui tõusevad, aga kui eurodesse ümber arvutada on summa ikkagi võrdlemisi madal.

Pärast mõningaid jamasid (taksojuhil pole GPSi) jõuame ikkagi ilusti kohale. Ei mäletagi enam palju ma maksma pidin, aga eurodes jäi summa 6-7€ vahele. Esimene õppetund Bangkokis - taksomeetriga taksod on dirt cheap.

Järgmisel hommikul lähen siis suure hurraga endale taksot otsima. Tänavad on pidevalt taksosid täis, neid kätte saada pole probleem. Probleem tekib aga siis, kui autojuhid inglise keelt rääkima peavad hakkama. Mõni saab kohe aru, mõni ei saa üldse mitte midagi aru. Võiks arvata, et kui võtad Mapsi lahti ja näitad neile, kus me oleme ja kuhu minna tahad, siis saadakse aru. Aga oi ei. Uuritakse seda kaarti ühte ja teist pidi. Lähemalt ja kaugemalt. Tänavanimedega ja ilma. Kui veab ja taksojuht lõpuks aru saab kuhu sa minna tahad, siis tuleb hakata rääkima rahast.

"Kas taksomeetriga saab?"

"Ei"

"Okei, nägemist"

Ja sedasi umbes 3-4 erineva taksoga, kuni mõni lõpuks nõus on. Ja kui tõesti enam vaielda ei viitsi, siis küsid, et palju ta siis tahab. Ega need soovid midagi ulmelist pole, lihtsalt taksomeeter korda kaks, õhtuti korda kolm. Kui summa tõesti natuke liiga palju tundub saab kaubeldes enamasti vähemalt 100 bathi alla. Aga persse, kes see viitsib oma aega nii palju nendega taidlemise peale raisata. Tõmbasin uberi endale.

Please reload

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon